Αερόβια σημαίνει «με οξυγόνο» και είναι η άσκηση ή η δραστηριότητα που διεγείρει τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή, όχι όμως τόσο πολύ που να μην μπορούμε να την αντέξουμε για περισσότερο από μερικά λεπτά.
Αναερόβια σημαίνει «χωρίς οξυγόνο». Η αναερόβια άσκηση είναι το είδος όπου δεν παίρνουμε ανάσα για μερικά δευτερόλεπτα, όπως για παράδειγμα όταν σηκώνουμε βάρη για τη βελτίωση της αντοχής, όταν κάνουμεsprint –πολύ γρήγορο τρέξιμο- ή όταν ανεβαίνουμε μια μεγάλη σκάλα.
 
Ο χορός, η κολύμβηση, τα αερόμπικ στο νερό, η ποδηλασία, η πεζοπορία, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το ανέβασμα της σκάλας (δυο-δυο τα σκαλοπάτια για πιο έντονη προπόνηση), τα μαθήματα χορού χαμηλής έντασης, το kick-boxing, όλα τα μηχανήματα καρδιαγγειακής άσκησης στο γυμναστήριο ή στο σπίτι -ο διάδρομος, το ελλειπτικό, το στατικό ποδήλατο, spin bike η κωπηλατική, το stepper τα λάστιχα γυμναστικής, σχοινάκι, και πολλές άλλες δραστηριότητες είναι όλα παραδείγματα αερόβιας ή cardio δραστηριότητας. Μπορούν όμως να γίνουν και αναερόβια εάν οι ασκήσεις εκτελούνται σε πολύ υψηλή ένταση τόσο που μας κόβεται η ανάσα.
 
Δοκιμάστε να κολυμπήσετε δίπλα στον Ian Thorpe σε μία πισίνα ολυμπιακών διαστά  σεων και θα καταλάβετε τι σημαίνει αναερόβια άσκηση αμέσως! Αλλά και πάλι, κολυμπώντας χαλαρά με τους φίλους σας και ταυτόχρονα κουβεντιάζοντας τα τρέχοντα κουτσομπολιά είναι η ίδια δραστηριότητα, αλλά σε πολύ χαμηλότερη ένταση, πολύ χαμηλότερο καρδιακό παλμό και πολύ χαμηλότερη κατανάλωση οξυγόνου. Σε αυτή την περίπτωση, η κολύμβηση είναι αερόβια.
 
Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε και να προσαρμόζουμε ανάλογα με τους εκάστοτε στόχους άθλησης που έχουμε είναι πως η κάθε άσκηση - δραστηριότητα είναι αερόβια ή αναερόβια ανάλογα με την ένταση που θα την εκτελέσουμε.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της PowerForce.gr και Απαγορεύεται βάση νόμου 4212/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013) κάθε αναπαραγωγή-αντιγραφή.