Ο κατάλληλος διάδρομος γυμναστικής μπορεί να γίνει ο ιδανικός σας «σύντροφος» βοηθώντας σας να χάσετε κιλά και να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση. Αυτός ο οδηγός αγοράς θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη “value for money” επιλογή, ανάμεσα σε δεκάδες διαφορετικούς «τύπους» διαδρόμων .


Το άρθρο χωρίζεται σε 2 διαφορετικά μέρη, το πρώτο περιέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες-συμβουλές αγοράς οι οποίες θα σας εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα, κατανοώντας καλύτερα της προδιαγραφές που πρέπει ένας διάδρομος ανάλογα με τις ανάγκες σας πάντα. Το δεύτερο μέρος εξηγεί αναλυτικά την σημασία κάθε βασικού χαρακτηριστικού όπως το μοτέρ, ο σκελετός και το ταπέτο.

 

ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ

Πριν πάρετε την απόφαση για τον διάδρομο γυμναστικής που θα αποκτήσετε, θα πρέπει σκεφτείτε την χρήση που θα κάνετε στον διάδρομο, ώστε να καλύψει τις ανάγκες σας και να σας δίνει κίνητρο να συνεχίζετε να γυμνάζεστε. Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:

 

ΠΟΣΟ ΧΩΡΟ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΑΣ

Πριν να ξεκινήσετε για επισκεφτείτε ένα κατάστημα με όργανα γυμναστικής θα πρέπει να έχετε μετρήσει των χώρο που έχετε διαθέσιμο στο δωμάτιο σας. Το 90% των οικιακών διαδρόμων έχουν δυνατότητα αναδίπλωσης όποτε είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τις διαστάσεις του διαδρόμου καθώς και τις διαστάσεις όταν είναι διπλωμένος.

 

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΤΑΠΕΤΟΥ

Το ταπέτο είναι ουσιαστικά ο χώρος στον οποίο θα ασκείστε όποτε είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχει το κατάλληλο μέγεθος. Κάποιος που θέλει ένα απλό περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο χρειάζεται ένα μικρότερο σε διαστάσεις ταπέτο από κάποιον που θέλει να τρέχει σε έντομο ρυθμό. Το πλάτος του ταπέτου θα πρέπει να κυμαίνεται περίπου στα 34-39 εκατοστά για περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο, ενώ για κάποιος που θέλει να κάνει συχνές προπονήσεις μεγαλύτερης  διάρκειας 40-50 εκατοστά. Τέλος οι δρομείς και γενικά αθλητές που κάνουν δυνατές προπονήσεις χρειάζονται έναν διάδρομο με ταπέτο πάνω από 50 εκατοστά. 

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ


  240€ – 500€
Ακόμα και αν πρόκειται για ένα σημαντικό ποσόν, οι διάδρομοι αυτής της κατηγορίας έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Υπάρχουν αξιόπιστοι διάδρομοι αν θέλετε να κάνετε ένα απλό περπάτημα (μαγνητικοί διάδρομοι) ή ελαφρύ τρέξιμο 3-4 φορές την εβδομάδα, αλλά για κάποιος που θέλει να πιο εντατική και έντονη άσκηση δεν αρκούν. Δεν έχουν τόσο στιβαρή κατασκευή, ούτε ιδιαίτερα καλό αντικραδασμικό δάπεδο, ενώ είναι περιορισμένη και σε προγράμματα εκγύμνασης.

  501€ - 800€
Αρκετά αναβαθμισμένοι σε σχέση με την προηγούμενη κατηγορία, μπορείτε να βρείτε καλούς διαδρόμους που με την κατάλληλη συντήρηση, θα σας «κρατήσουν» αρκετά χρόνια. Ενώ όμως ο σκελετός θα είναι αρκετά στιβαρός, είναι πιθανόν να υστερούν είτε σε ιπποδύναμη(μικρότερο μοτέρ), είτε σε λειτουργίες(πχ. Μηχανική κλίση αντί για ηλεκτρική).

  801€ - 1200€
Για κάποιον που θέλει να διαθέσει ένα αξιοσέβαστο ποσό υπάρχουν εξαιρετικοί διάδρομοι γυμναστικής κατάλληλη για πιο έντονη προπόνηση με δυνατό μοτέρ και πολλές λειτουργίες.  Αρκετοί διάδρομοι χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth που σας δίνει την δυνατότητα να συνδεθείτε με το tablet / smartphone σας, για αναπαραγωγή μουσικής ή χρήση fitness εφαρμογών όπως το iFit που κάνουν την άσκηση σας πιο διαδραστική.

  1200€ και άνω
Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πολύ υψηλών προδιαγραφών διάδρομοι με δυνατό μοτέρ και κατασκευή που υποστηρίζει και υπέρβαρους χρήστες. Υπάρχουν μηχανήματα κατάλληλα για οικιακή χρήση, για μαραθωνοδρόμους αλλά και για επαγγελματικό χώρο.

 

ΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ


Με την πρόοδο της τεχνολογίας ακόμα οι πιο φθηνοί διάδρομοι μπορεί να περιλαμβάνουν extras όπως προγράμματα, μηχανική κλίση, ενσωματωμένα ηχεία, θύρα εισόδου για ακουστικά. Το σημαντικότερο είναι ποία από αυτά χρειάζεστε και θα χρησιμοποιείτε, ώστε να αγοράσετε ένα διάδρομο με λιγότερα “extras” ο οποίος όμως θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


Όσο πλούσια και να είναι μια περιγραφή σε μια ηλεκτρονική σελίδα, ή φυλλάδιο μια δοκιμή είναι η καλύτερη επιλογή για να δείτε πραγματικά εάν σας καλύπτει ένας διάδρομος.