Η κωπηλατική μηχανή είναι το τέλειο μηχάνημα αερόβιας άσκησης καθώς προσφέρει η κωπηλατική είναι υψηλού επιπέδου εκγύμναση και ενδυναμώνοντας την πλειονότητα των μυών του κορμού (δίνοντας έμφαση στην πλάτη και των ποδιών ), ενώ παράλληλα γυμνάζει αποτελεσματικά το καρδιαγγειακό. Σαν γενικό συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κωπηλατική είναι το μηχάνημα που βάζει φωτιά στις θερμίδες και στο λίπος.
Μέχρι στιγμής έχουμε δει κωπηλατικές μηχανές που λειτουργούν με μαγνητικό-ηλεκτρομαγνητικό σύστημα αντίστασης ή ακόμα και με την βοήθεια του αέρα (Air Resistance Technology). Όμως για τους πραγματικούς λάτρες τις κωπηλασίας, οι κωπηλατικές νερού είναι η μοναδική επιλογή.  Σε μια πρόσφατη του συνέντευξη ο Βρετανός χρυσός Ολυμπιονίκης Martin Cross, δήλωσε ότι η κωπηλατική νερού είναι το μοναδικό όργανο γυμναστικής που μπορεί να εξομοιώσει την πραγματική κωπηλασία.

                                                                                Frank Underwood Rowing Machine House of Cards

Οι κωπηλατικές νερού χρησιμοποιούν ένα ειδικά διαμορφωμένο δοχεία το οποίο μπορείτε να γεμίζετε εύκολα στο σπίτι σας και ουσιαστικά χρησιμεύει ως αντίσταση. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να ορίζει το επίπεδο της αντίστασης αυξομειώνοντας τον ρυθμό της άσκησης, κοινώς όσο πιο γρήγορα κινείστε τόσο αυξάνεται το επίπεδο δυσκολίας. Καθ’όλη την διάρκεια της άσκησης το νερό στροβιλίζεται μέσα στο δοχείο «δίνοντας» τον φυσικό ήχο του νερού καθώς κωπηλατείτε.