Είτε είστε ένας αρχάριος αθλητής είτε ασκείστε μόνο τα σαββατοκύριακα , η λίστα μας με τα 5 καλύτερα συμπληρώματα που θα αυξήσουν την αθλητική σας απόδοση, θα σας βοηθήσουν να πετύχετε όσο το δυνατόν περισσότερα σε κάθε προπόνηση, παιχνίδι ή τρέξιμο!!
Βάζοντας στο Google  τι λέξη "συμπληρώματα" θα βρείτε χιλιάδες προϊόντα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να σας κάνουν ογκώδεις σας τους bodybuilder ή εξαιρετικά δυνατούς σαν τους αθλητές που σηκώνουν βάρη. Τι γίνεται όμως αν οι στόχοι αυτοί είναι διαφορετικοί από τους δικούς σας?Αν εσείς ενδιαφέρεστε να αυξήσετε την αθλητική σας επίδοση, τη γενικότερη ευεξία σας και γενικά την υγεία σας ή αν απλά είστε  κάποιος που γυμνάζεται μόνο τα σαββατοκύριακα και ψάχνετε να βελτιώσετε αυτές τις προπονήσεις σας?
Εξάλλου δεν θέλουν όλοι  να περνούν τη ζωή τους στα γυμναστήρια. Εσείς μπορεί να προτιμάτε να γυμνάζεστε μόνο κάποιες ώρες παίζοντας τένις, ή να συμμετέχετε σε παιχνίδια ποδοσφαίρου , να τρέχετε ή να κάνετε γυμναστική στο σπίτι. Μπορεί να μην είστε επαγγελματίας αθλητής, αλλά αυτό δε σημαίνει και ότι δεν παίρνεται την φυσική σας ευεξία σοβαρά. Και αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να θέλετε να βελτιώσετε την απόδοσή σας, ανεξάρτητα το πως αυτή μετριέται.
Αν όλα τα παραπάνω ισχύουν και για σας, τότε είστε τυχεροί. Δεν χρειάζεστε το  Google για να βρείτε τα καλύτερα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας- έχουμε να πέντε καλύτερα ακριβώς εδώ!

  1. Μονοϋδρική κρεατίνη

Προτεινόμενη δόση: 3-5 γραμμάρια τη μέρα
Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι η κρεατίνη είναι ένα από τα πιο αποδοτικά συμπληρώματα, σε ότι έχει να κάνει την ικανότητα της αύξησης της έντασης της προπόνησης, της μυϊκής μάζας και της σύνθεσης του σώματος. Τα παραπάνω είναι απολύτως αληθή και για αυτό το λόγο η κρεατίνη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας!
Τα συμπληρώματα κρεατίνης δουλεύουν αυξάνοντας τις αποθήκες  φωσφοκρεατίνης μέσα στον μυ , επιτρέποντας για μία πιο γρήγορη αναγέννηση της τριφωσφερικής αδενοσίνης , που είναι η πηγή ενέργειας του σώματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε φυσική δραστηριότητα που απαιτεί μία γρήγορη πηγή ενέργειας στις μεγάλης εντάσεως ασκήσεις και αυτό εξηγεί γιατί η κρεατίνη είναι τόσο σημαντική για την απόδοσή μας.
Εμπιστευτείτε μας δεν θέλετε να  ξεμείνετε από ενέργεια όταν πηδάτε πάνω από λάκκους φωτιάς ή όταν σκαρφαλώνετε σε τοίχους 15 μέτρων! Ακόμα και αν το τρέξιμο στη λάσπη δεν είναι το φόρτε σου , η κρεατίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόδοση κα στο γήπεδο παιχνιδιού. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι υπάρχουν βελτιώσεις στο απόθεμα ενέργειας, τη μυϊκή δύναμη και την απόδοση όσον αφορά την ταχύτητα στα σπορ όπως το ποδόσφαιρο, το χόκεϋ το ράγκμπι και το σόκερ.

       2.Καφεΐνη

Προτεινόμενη δόση: 1.8-2.7 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά  453  γραμμάρια του σωματικού βάρους
(200-400 χιλιοστά του γραμμαρίου για ένα άτομο που ζυγίζει 68 κιλά ) 60 λεπτά πριν την άσκηση
Ψάχνετε πως θα μειώσετε τα δευτερόλεπτα στο τρέξιμο των 5χλμ ή να βελτιώσετε την ακρίβεια των πασών σας στο γήπεδο του σόκερ//? Αν ναι η καφεΐνη σας προτείνεται για να σας βοηθήσει να κάνετε αυτά τα πράγματα! Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί σαν μία πολύ καλή ενεργειακή βοήθεια και η χρήση της στα αθλήματα χρονολογείται ήδη από το 1920.
Οι περισσότεροι από εμάς μπερδεύουμε την καφεΐνη με την ικανότητά της να αυξάνει την επαγρύπνηση (γιατί πως αλλιώς μπορούμε να βγάλουμε μία μέρα στη δουλειά/?)Αλλά αυτό το κλασσικό διεγερτικό μπορεί επίσης να μειώσει την προσπάθεια, να αυξήσει την  οξείδωση του λίπους και να διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σας.
Είτε προτιμάται να περνάτε τα σαββατοκύριακα σας στο γήπεδο του ράγκμπι ή  προσπαθείτε να κάνετε προσωπικά ρεκόρ στο γυμναστήριο, οι πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη έχει πολλά οφέλη στα σπορ αλλά και στης υψηλής εντάσεως

      3. Βήτα- Αλανίνη

Προτεινόμενη δόση: 3-6 γραμμάρια την ημέρα
Βρίσκεστε ακόμα στο πέμπτο μίλι του  Tough Mudder και ακόμα έχετε να περάσετε πάνω από εμπόδια, να ανεβείτε σκάλες και να αναρριχηθείτε σε τοίχους. Όταν η περηφάνια και η κομπορρημοσύνη διαγωνίζονται μεταξύ εσάς και των φίλων σας, τότε χρειάζεται όλη η βοήθεια που μπορείτε να έχετε! Εδώ χρειάζεται η Βήτα- Αλανίνη
 
Κατά τη διάρκεια μεγάλης εντάσεως δραστηριότητας, το σώμα μας απελευθερώνει ιόντα υδρογόνου προκαλώντας έτσι μία πτώση στα επίπεδα pH του οργανισμού , με τελικό αποτέλεσμα την κούραση. Έχει αποδειχθεί λοιπόν ότι τα συμπληρώματα Βήτα αλανίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ενδομυϊκής καρνοσίνης, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα του σώματος να απελευθερώνει ιόντα υδρογόνου και καθυστερώντας την κούραση.
Τα συμπληρώματα βήτα αλανίνης μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την επίδοσή σας στις ασκήσεις αλλά και στην ένταση της προπόνησης, κάτι που αμέσως να εδραιώσετε την ικανότητά σας να πανηγυρίσετε για έναν ακόμα χρόνο.
 

      4. Πρωτεΐνη

Προτεινόμενη δόση: 20-25 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος
Η σωματική δραστηριότητα στρεσάρει το σώμα σας, και αυτό το στρες αυξάνεται όσο περισσότερα, εντονότερα ή συχνότερα ασχολείστε με τη γυμναστική. Η επαναφορά του σώματος τότε, γίνεται πολύ σημαντική όταν αυξάνεται ο ρυθμός της άσκησής σας, και η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για την επαναφορά του σώματος..
Κρατήστε επίσης  στο μυαλό σας το γεγονός ότι συχνά η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο ενέργειας (όπως στα καύσιμα) κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων μικρότερης διάρκειας, όπως π.χ. ένα  πρόγραμμα με βάρη στο γυμναστήριο, παιχνίδια μπάσκετ 3 επί 3 ή σε μικρότερους αγώνες ταχύτητας. Παρόλα αυτά είναι ακόμα απαραίτητη η πρωτεΐνη για την αποκατάσταση , την δημιουργία και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Καταναλώνοντας πρωτεΐνη μετά από μία δύσκολη προπόνηση όχι μόνο αυξάνετε τα επίπεδα σύνθεσης της πρωτεΐνης , αλλά επιπλέον θα σας βοηθήσει να επανέλθετε γρηγορότερα  ώστε να είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην επόμενη δραστηριότητά σας!

       5. Ιχθυέλαιο

Προτεινόμενη δόση: 2γραμμάρια (EPA+DHA)
Το ιχθυέλαιο είναι μία εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών , τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία αποκατάστασης .Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των  EPA και DHA—δύο απαραίτητα λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο – μπορούν να σας βοηθήσουν στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά την άσκηση , τον οποίο μπορεί να νιώθουμε ώρες , ακόμα και μέρες μετά από επίπονη ή ασυνήθιστη άσκηση.