Το καλοκαίρι πλησιάζει και σύντομα μικροί και μεγάλοι θα ξεχυθούν στις όμορφες παραλίες της χώρας μας προκειμένου να δροσιστούν και να περάσουν λίγες ώρες χαλάρωσης μακριά από το άγχος της καθημερινότητας.
Η έκθεση μας στον ήλιο μας προσφέρει άφθονη βιταμίνη D , που συνθέτεται από όταν το δέρμα μας όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία , και μάλιστα ο ήλιος είναι αυτός που μας εξασφαλίζει τη βιταμίνη σε ποσοστό 90%, ενώ μόλις το 10% της πρόσληψης προέρχεται από τη διατροφή μας.
Επίσης αναμφισβήτητα το μαύρισμα που μας «προσφέρει» ο ήλιος είναι πολύ όμορφο αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα αλλά και άλλες πολύ πιο σοβαρές δερματοπάθειες.Μια κανονική ομπρέλα θαλάσσης έχει συνήθως 6-8 υφασμάτινα τμήματα τα οποία συνήθως είναι από πολυεστέρα ή PVC με μια επένδυση ακρυλικού στο κάτω μέρος.
Σημαντικό παράγοντα που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη  στην επιλογή ομπρέλας είναι ο δείκτης UPF (Ultraviolet Protection Factor) δηλαδή η προστασία που προσφέρει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
Έρευνα του Πανεπιστήμιο της Ατλάντα έδειξε ότι μια ομπρέλα παραλίας, οποιουδήποτε χρώματος, συγκρατεί τουλάχιστον το 75% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η προστασία τους κυμαίνεται σε επίπεδα δείκτη προστασίας 3 και 106, ανάλογα με το υλικό και το μέγεθος της κάθε ομπρέλας. Αν μάλιστα η ομπρέλα είναι κατασκευασμένη από ύφασμα με δείκτη UPF 50 +, η προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV μπορεί να φθάσει και το 98%. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε άτομα με φωτοευαισθησία, πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα με σπίλους ή σε άτομα που πάσχουν από αλφισμό.

Όσον αφορά την πρακτικότητα τους, οι σύγχρονες ομπρέλες παραλίας περιλαμβάνουν εσωτερικός χώρος αποθήκευσης αντικειμένων, αεραγωγούς οροφής για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα καθώς και πρακτικούς σάκους μεταφοράς με ιμάντες ώμου.