Περπάτημα 30 λεπτών σε ένα διάδρομο γυμναστικής ή στην ύπαιθρο μπορεί να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην καλή μας υγεία.
Όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας ακόμα κι αν έχουμε ήδη διαγνωστεί με κάτι, αλλά μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση αρκετών απειλητικών για τη ζωή μας καταστάσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε νεότεροι, με καλύτερη φυσική κατάσταση και πιο αδύνατοι. Ποιος χρειάζεται κάτι πειστικότερο!
 
1. Το τρέξιμο κάνει καλό στην καρδιά μας
Όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμη και μία μέτρια άσκηση είναι ωφέλιμη για την καρδιά μας. Ή για να το θέσουμε διαφορετικά: λίγη άσκηση είναι καλύτερη από καθόλου άσκηση! Η άσκηση μειώνει την LDL χοληστερόλη, εκείνη που φράζει τις αρτηρίες. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή μας πίεση, ανακουφίζει από το στρες που βλάπτει την καρδιά, βελτιώνει την ευαισθησία της ινσουλίνης, την καρδιακή λειτουργία των μυών και τη ροή του αίματος ενώ ελαττώνει τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.
 
2. Η άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους
Η έρευνα έχει δείξει ότι για να ελαττώσουμε το βάρος μας, θα πρέπει να ασκούμαστε ενεργητικά για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Ή μπορούμε επίσης να κάνουμε μια ώρα εντατικής άσκησης κάθε δεύτερη μέρα αν αυτό ταιριάζει ευκολότερα στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Η άσκηση αυτή πρέπει να είναι συνεπής και τακτική για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε: να χάσουμε βάρος και να μην το ξαναπάρουμε.
 
3. Η άσκηση προλαμβάνει την οστεοπόρωση
Η άσκηση, μαζί με μία σωστή διατροφή με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, χτίζει γερά κόκαλα. Οι ασκήσεις για απώλεια θερμίδων, όπως το τρέξιμο, το περπάτημα και η άρση βαρών, μας βοηθούν να μειώσουμε τις πιθανότητες να πάθουμε οστεοπόρωση μεγαλώνοντας, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Ιδανικά, θα πρέπει να αρχίσουμε γυμναστική από νωρίς στη ζωή μας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αποκτήσουμε μια καλή συνήθεια.
 
4. Η άσκηση μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος
Η άσκηση είναι καλή για την αρτηριακή μας πίεση ανεξάρτητα από την ηλικία, το βάρος ή το φύλο μας. Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν βασίστηκαν σε "αερόβια" προπόνηση, σε δραστηριότητες δηλαδή που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και βελτιώνουν την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί οξυγόνο, για 20 - 30 λεπτά σε κάθε συνεδρία, αρκετές φορές την εβδομάδα. Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα άτομα με εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην άσκηση για να την ελέγξουν.
 
5. Η άσκηση είναι ένα εξαιρετικός παράγοντας αντι-στρες
Η άσκηση μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη. Αποσπά την προσοχή μας έστω και προσωρινά από την καθημερινή στρεσογόνο πραγματικότητα και βελτιώνει την αυτοεκτίμησή μας. Σε αυτό βοηθά ουσιαστικά και η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης που οδηγεί σε μειωμένη μυϊκή ένταση και ευνοϊκές αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, η αύξηση των εκκρίσεων συγκεκριμένων ‘χαρούμενων’ ουσιών όπως για παράδειγμα των ενδορφινών αλλά και οι μεταβολές σε ορμόνες που επηρεάζουν τη διάθεση και τα επίπεδα άγχους όπως είναι η νορεπινεφρίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της PowerForce.gr και Απαγορεύεται βάση νόμου 4212/2013 (ΦΕΚ Α 257/3.12.2013) κάθε αναπαραγωγή-αντιγραφή.